Home // Produkty // Popcorn

Popcorn
Popcorn

Wszystko wokół popcornu

Słodki, słony lub naturalny: popcorn dla każdego

Popcorn jemy chętnie nie tylko w kinie. Poprzez mocne podgrzewanie specjalnie uprawianej kukurydzy na popcorn i tłuszczowi do popcornu twarde ziarno kukurydzy przemienia się w piankową, lekką masę . Z powodu hałasu, który powstaje przy pękaniu ziaren kukurydzy, kukurydza do popcornu nazywana jest również kukurydzą prażoną. Poprzez dodanie cukru, soli lub aromatów powstają specjały z popcornu dla każdego. Jednak gusta są różne. Na przykład popcorn słodki jest szczególnie popularny w Niemczech. W wielu innych krajach popularność zyskał natomiast słony, jak również maślany popcorn.

Skorupka zawiera błonnik i przeciwutleniacze

Zapach, który powstaje przy produkcji popcornu sprawia, że każdemu cieknie ślinka. Większe ilości popcornu są przygotowywane za pomocą specjalnych maszyn do popcornu. Popcorn nie tylko dobrze smakuje, ale również jest zdrowy. Zawiera błonnik pokarmowy i do 40 różnych przeciwutleniaczy. Te substancje roślinne, tak zwane polifenole, znajdują się głównie w twardym zarodku. Przejmują wolne rodniki, które odpowiadają między innymi za proces starzenia się skóry.

Popcorn zapewnia lepszą ochronę komórek niż owoce i warzywa

Ze względu na niską zawartość wody popcorn zawiera nawet większe stężenie polifenoli chroniących komórki niż taka sama ilość owoców i warzyw. Chemicy z University of Scranton w amerykańskim stanie Pensylwania doszli do tego zaskakującego wyniku w badaniu opublikowanym w 2012 roku. Jedna porcja popcornu zawiera aż 300 miligramów tych prozdrowotnych substancji. To prawie dwa razy więcej niż w tej samej ilości owoców i warzyw. Jednak profesor Joe Vinson, podkreśla że nie można obejść się bez świeżych owoców w swojej diecie. Zawierają one witaminy i minerały które nie występują w ziarnie kukurydzy. Jednak popcorn to idealna przekąska, ponieważ może być produkowana bez tłuszczu i cukru na przykład za pomocą gorącego powietrza.

Popcorn: popularna na całym świecie przekąska o długiej tradycji

Popcorn pochodzi z kontynentu amerykańskiego. Prawdopodobnie prażone ziarna kukurydzy smakowały już rdzennym mieszkańcom. Podczas wykopalisk znaleziono wyprażone ziarna kukurydzy, które prawdopodobnie miały przynajmniej 4000 lat. Czy były one używane wyłącznie jako pożywienie, czy do celów kultowych nie jest jednoznacznie jasne. Bezsprzeczne jest jednak że popcorn stał się bardzo popularny w latach trzydziestych XX wieku. W tych ekonomicznie krytycznych czasach prażona kukurydza była uważana za luksus, na który można było sobie pozwolić i tak popcorn stał się przekąską numer jeden - równolegle do coraz bardziej popularnej rozrywki jaką stało się kino".