Home // Produkty // Popcorn // Surowce // Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza do popcornu: uprawiana specjalnie na popcorn

Pospolita kukurydza nie nadaje się do produkcji popcornu

Słony, na słodko lub w czekoladzie - gusta wielbicieli popcornu są różne. Ale smacznego popcornu nie da się zrobić z każdego ziarna kukurydzy. Aby to zrobić, potrzebna jest tak zwana kukurydza pękająca, która jest specjalnie uprawiana w tym celu. Ma stosunkowo cienką powłokę, ale jest trudniejsza w uprawie niż konwencjonalne typy. Zwykłe ziarna kukurydzy są zbyt suche lub zbyt miękkie i dlatego nie mogą pęknąć pod wpływem ciepła. Kukurydza na popcorn nie może być zbyt sucha. Jakość kukurydzy na popcorn mierzy się według różnych kryteriów. Na przykład ekspansję tj. stosunek wielkości ziarna przed i po wyprażeniu jako cecha jakościowa.

Odmiany kukurydzy: Butterfly i Mushroom

Kukurydza na popcorn występuje w dwóch różnych odmianach: Butterfly i Mushroom. Jak nazwa wskazuje wyprażona kukurydza Butterfly czasami przybiera kształt motyla. Z drugiej strony popcorn z kukurydzy Mushroom przypomina nieco kształt grzybka swoim okrągłym kształtem. Jeśli wyprodukowany popcorn ma być dalej przetwarzany na przykład na Premium Choco Popcorn zaleca się użycie kukurydzy Mushroom. Jego zwarty kształt sprawia, że jest mniej kruchy i lepiej znosi naprężenia mechaniczne podczas nakładania polewy czekoladowej.

Od kukurydzy na popcorn do gotowego popcornu

Jeśli kukurydza jest podgrzewana w maszynie do popcornu, woda w ziarnie zmienia się ze stanu ciekłego w gazowy i dalej się rozszerza. Kiedy skorupa nie wytrzymuje już ciśnienia pary wodnej, podgrzana skrobia rozszerza się w ułamku sekundy i wyłania się w strukturze podobnej do piany. Masa ta zestala się natychmiast po szybkim ochłodzeniu i można ją chrupać jako popcorn - najlepiej świeży.

Sucha kukurydza źle się wypraża

Kukurydza, która jest uprawiana na znacznych obszarach, przeznaczona jest głównie do uzyskiwania skrobi, paszy dla bydła lub energii. Te odmiany są bardzo trudne lub niemożliwe do przetworzenia na popcorn. Wewnątrz jest zbyt mało wody, aby móc wytworzyć ciśnienie w garze do popcornu. Jeśli ziarna są uszkodzone, wilgoć może również ulatniać się bezpośrednio przez otwory po podgrzaniu. Typowe eksplozyjne pękanie ziaren po prostu nie następuje.