Home // Produkty // Słodycze i przekąski // Wata cukrowa

Wata cukrowa

Wata cukrowa - słodkie wspomnienia z dzieciństwa w nowej odsłonie

Gotowa do spożycia wata cukrowa PCO Group

Wiele osób kojarzy dzieciństwo z zapachem waty cukrowej. Ze względu na swój główny składnik, wata cukrowa ma przede wszystkim słodki smak. Jednak wraz z dodatkiem barwników spożywczych i dodatkowych aromatów poszerzyło się jej spektrum smakowe. Dzięki temu wata cukrowa stała się popularną przekąską, która - świeżo przygotowana - oferowana jest głównie na jarmarkach czy festynach.

Ciekawostka: do zrobienia jednej porcji waty cukrowej potrzeba od pięciu do sześciu gramów cukru kryształowego, który podgrzewany jest w specjalnych maszynach do około 150 stopni Celsjusza, upłynniony i uformowany w lepkie, cukrowe nitki przez siłę odśrodkową. Następnie przez schłodzenie można je nawinąć na patyk w okrągłej wannie za pomocą ruchów obrotowych.

Wata cukrowa w nowoczesnej odsłonie

Podobno wata cukrowa istnieje od XVI wieku. Pewne jest, że w 1897 r. w Nashville zgłoszono patent na maszynę do produkcji waty cukrowej. PCO Group oferuje watę cukrową o przedłużonej trwałości, której nie trzeba natychmiast spożyć. W ofercie posiadamy różne smaki i opakowania ze specjalnymi motywami, a także specjalne wyposażenie do przygotowywania waty cukrowej.